Effecten van een klankmassage

Het waarneembare effect van een klankmassage verschilt van persoon tot persoon. De ervaringen zijn divers, van fysiek tot spiritueel, maar er is altijd sprake van ontspanning en een toename van innerlijke stilte.

Een ander algemeen effect van een klankmassage is de harmoniserende en kalmerende werking op zowel het sympathische als het parasympathische zenuwstelsel. En dat heeft weer een gunstig effect op een heel scala aan lichaamsfuncties.

Een effect dat tijdens de behandeling vaak voorkomt is dat besef van tijd en ruimte wegvallen. De klank leeft in je, en brengt je naar innerlijke stilte. Soms leidt dit tot een spirituele ervaring.

Een behandeling met klank kan een therapeutische uitwerking hebben, bijvoorbeeld bij chronische pijnklachten of stressgerelateerde klachten, maar dat is niet het uitgangspunt. Het doel van een klankmassage is het herstellen van het zelfgenezende vermogen van het lichaam. De klank is daarbij een ordenende en herscheppende kracht.

Naarmate je meer ontspannen bent, of meer klankmassages hebt ondergaan, kunnen de trillingen verder doordringen, wordt de beleving intenser. Ook de intentie speelt een rol. Hoe meer je bereid bent om de ervaring aan te gaan, om toe te laten wat er wil gebeuren, des te diepgaander zal de ervaring worden.

Een aantal ervaringen van mensen die een klankmassage hebben meegemaakt kun je hier te vinden.