Ervaringen van mensen tijdens of na een klankmassage

De klankschalen massage zelf voelde erg goed. Ik merkte dat de identificatie met het fysiek lichaam afnam naarmate ik me met de trillingen een voelde. Het was een heel licht en verruimd gevoeld van het bewustzijn. Het was fijn om mezelf op die manier te ervaren.

In de dagen erna voelde mijn bekken erg ruim; ik kon leniger yoga posities doen. Ook mijn huid was schoner. Minder rode vlekjes en pukkeltjes. Veel energie.

V.W., Utrecht


Heel bijzonder en prettig. Na afloop was mijn lichaam vederlicht, alsof mijn lichaam niet meer voelbaar was. Het geheel heb ik ervaren als een gouden douche/massage; heel subtiel, licht en zacht.

Na de behandeling, op de fiets naar huis, was ik volkomen gelukkig en ontspannen. De volgende dag merkte ik dat ik erg gevoelig was voor geluid en alles om me heen. Diezelfde dag heb ik ook veel verdriet ervaren; de tranen rolden ieder moment plotseling over mijn wangen ; oud zeer over mijn relatie, werk etc.

Ondanks dit verdriet voelde ik mezelf wel heel zacht en licht. Ik heb dus ook op een rustige manier hiernaar kunnen kijken. Er zijn daarbij ook een paar zeer heldere inzichten gekomen.

De volgende dag voelde ik me ook zomaar niet meer verdrietig, het lijkt alsof er meer vrede in me gekomen is.

I.v.V., Amsterdam


Ik vond de klankschaal massage erg ontspannend. Heel fijn, want de dag erna bevond ik mij in sterk gespannen situaties.
De dag daarna merkte ik daadwerkelijk positief verschil. Ik heb vanochtend ook getraind en een goede, krachtige balans ervaren, fijn!

M.B., Amsterdam


Het lukte me om vrij snel te ontspannen en mee te gaan met de beweging (trillingen) van de schalen. In het begin zat ik redelijk in mijn hoofd, maar ik kwam steeds dieper in een soort trance. Vooral de schalen rondom mijn hartstreek en hoofd hadden een diep effect. Het voelde alsof ik me in wit licht begaf.

Ik had een zwaar weekje achter de rug, en de massage heeft me goed gedaan!

F.B., Amsterdam


Dank je wel nogmaals voor het heerlijke klankbad dat je me gaf. Het was heel subtiel en bijzonder en het had ook een sterke nawerking. Erna voelde ik me heel open en zacht en ik voelde me verbonden met de mensen op straat en ook met alles om me heen. Ik genoot ervan met welk gemak we op elkaar inspeelden in het verkeer bijvoorbeeld.

's Avonds was wel gek dat ik eenmaal in bed en al half in slaap plotseling enorm woedend werd door een gedachte aan een situatie met iemand waar ik gemakkelijk in een patroon glij. Ik rende uit bed en begon enorm veel te eten. Niet alleen losgetrild, meer losgeslagen. Ik heb toen met een volle maag - als een lekker zwaar anker in alle lichtheid - heerlijk geslapen en werd licht wakker, zonder het gebruikelijke effect van zo laat en gek eten. De volgende dag ervoer ik hoe beweeglijk het leven is. Die woede passeerde een paar maal en maakte ook weer plaats voor wat anders en alles in een luchtigheid en humor en vreugde, die me verbaasde nu dat patroon zo aanwezig is.
Ik voel me veel opener en vrijer in mijn keel en het bovenste deel van de romp en kan beter ademen daardoor. Rond het borstbeen en de bovenste borstwervels heb ik een beetje van die spierpijn van spanning loslaten. Mijn benen voelen meer aanwezig.

A.B., Amsterdam


Ik ervaar een soort van lome ontspanning, een wat zwaar gevoel in mijn lichaam, een vermoeidheid komt los, terwijl mijn hoofd rustig is en eerder wat licht of vrij.
Opvallend is dat het voelt/lijkt als een tijdelijke leegheid, mijn gedachten worden niet naar iets anders getrokken, of ik ga niet actief in de actie. Die klanken voelen als een soort van fijn maas die om mijn lichaam circuleerde.

Die avond als ik thuis ben, voel ik mijn diafragma nog het meest. Een soort van snaar die natrilt. Ook de dag erna, kan ik op momenten dat ik stilsta, voelen dat er een hele lichte beweging is rond plexus/diafragma. Alsof er minuscule kleine luchtbelletjes uitkomen.

Het voelt ondersteunend aan mijn persoonlijke werk waarin ik mijn eigen afweren, aan het herkennen ben. Een van de afweren, heeft een fysiek effect op mijn diafragma.

J.v.d.F., Alkmaar


Toen ik langskwam voor de massage had ik erg last van mijn onderbuik en
ik wilde (naast natuurlijk erg veel nieuwsgierigheid) vooral de massage "ervaren".

In het begin van de klankmassage was ik vooral in mijn hoofd bezig. Toen we begonnen met mijn voeten voelde ik een trilling door mijn been heen naar boven gaan. Deze trilling bleef een lange tijd na het uitklinken van de klankschaal en zelfs het verwijderen van de klankschaal nog doorklinken. Ik was hier erg over verbaasd, het leek net alsof die klankschaal een vibratie activeerde en ik die zelf voortzette, een erg goed gevoel.

Op het moment dat je boven mijn hoofd een kleine klankschaal aansloeg voelde ik daar meteen "ruimte", openheid en het wegvallen van veel van mijn gedachten. Deze ruimte "boven" mijn hoofd zit er sinds de massage nog steeds en ik heb het idee dat ik mijn emoties en reacties maar anderen hierdoor soms in de 3e persoon kan observeren in plaats van er heel erg mee bezig te zijn in mijn hoofd, dat is erg fijn.

Bij de klankschaal op de onderrug had ik meteen een prettig gevoel. Dit is bij mij nogal een probleemgebied met stress en pijn en ik voelde dat er ruimte werd gecreëerd vooral "achter" mijn rug en ook in mijn onderbuik aan de voorkant. Toen dit werd gecombineerd met de kleine klankschalen boven het hoofd voelde ik voor het eerst een soort "verbinding" tussen de 2 klankvelden van de klankschalen op mijn onderrug en die boven mijn hoofd. Dit werd versterkt door de klankschalen links en rechts naast mij en de kleine schalen in mijn handen. Het leek soms net alsof de "som" van alle schalen bij elkaar 1 nieuw frequentie genereerde die met elke aanslag van een nieuwe klankschaal versterkt werd.

Toen ik op mijn rug lag en de klankschaal op mijn onderbuik werd geplaatst voelde dat zeer prettig en ik voelde meteen heel veel stress wegvallen vanuit dat gebied.

Toen dit werd gecombineerd met de klankschalen boven mijn hoofd, aan de zijkant en vooral de gong(!) voelde ik me ineens veel groter worden alsof mijn benen langer werden. Het gaf een soort vrijheidsgevoel alsof je lichaam daarvoor aanvoelde als een te strak zittende jas.

Na de klankmassage voelde ik me rustiger, meer in balans en zoals al eerder vermeld voelde ik "ruimte" boven mijn hoofd en in mijn achterhoofd, het activeren van een nieuw gebied zeg maar.

Nu een paar dagen later voel ik nog steeds ruimte in mijn hoofd, ik denk hierdoor minder obsessief na over dingen, dat is erg fijn. Daarnaast is door de dagelijkse dingen het "rustgevende" gevoel wel weer minder geworden maar overall dus een zeer interessante en positieve ervaring en ik ben zeer geïnteresseerd om meer te weten te komen over klankschalen en er zelf ook mee leren te werken ;-)

L.M., Amsterdam


Toen ik op de tafel lag kon ik me volledig overgeven aan de behandeling en kreeg het gevoel dat mijn lichaam niet hetzelfde aanvoelde. Ik voelde mijn lichaam van binnenuit i.p.v. van buitenaf.

Toen de schalen tegenover elkaar geplaatst werden en aangeslagen werden op mijn lichaam, voelde ik een soort innerlijke communicatie tussen mijn energiestromen en de afstand tussen de twee schalen. De klanken reisden als het ware door mijn lichaam van de ene schaal naar de andere. Dit veroorzaakte een sterk trillend en tintelend gevoel. Mijn hele lichaam begon te tintelen, en te schokken als de schalen werden aangeslagen. Ik raakte in een soort trance, had geen besef meer van tijd en ging helemaal op in het moment.

Na de behandeling moest ik echt even bijkomen, ik was diep geraakt. Ik voelde me rustig, ontspannen en stil vanbinnen. De dagen daarna merkte ik dat ik me licht voelde, maar dat er tegelijkertijd een proces opgang was gekomen. Oude pijntjes staken de kop op, niet storend, wel aanwezig. Het leek wel of mijn lichaam nu de ruimte kreeg om deze te kunnen verwerken.

S.M., Amsterdam


Wat ik erg bijzonder vond was het kiezen van de schalen. Mooi dat dat gelijk voelbaar en hoorbaar was aan de schalen, alsof sommige schalen gelijk tot mijn hart en ziel spraken. Zodra ik lag en we begonnen aan de sessie merkte ik dat het geluid en de trilling van de schalen door me heen golfden en ik kon me daar op sommige momenten helemaal in mee laten gaan en dan verdwenen mijn gedachtes en voelde het heel open.

Soms merkte ik ook dat ik in mijn hoofd ging en mijn gevoel wilde controleren in plaats van toe te laten. Zodra de schalen en ik in dialoog waren voelde het alsof mijn lichaam één werd met de klank en dat voelde heel tijdloos en in een soort harmonie met mijn lichaam. Heel bijzonder en vrij van oordelen was dat.

Jij zei: “ik wens je een fijne reis’’. En zo voelde het voor mij ook, een reis naar en met mezelf, een soort afdaling in mezelf en tegelijkertijd ook te hoogte (vrijheid) in.

De dagen na de klankschalen massage voelde ik me heel moe en energiek tegelijk. De trilling voelde ik nog steeds door mijn hele lichaam en dat zorgde voor een soort zachte en bewuste energie. Dat ik heel dicht bij mezelf kon blijven maar ook open kon zijn naar anderen zonder mezelf daarin te verliezen. Verder heeft de massage me een diepe ontspanning gegeven en heb ik heel intens geslapen de dagen daarna.

J.A., Amsterdam


Tijdens de klankschaal behandeling merkte ik op dat mijn hele lichaam in een diepe ontspanning kwam. De klanken geven een prettig gevoel in het hoofd. Tegen het einde van de sessie had ik tevens de ervaring alsof mijn bewustzijn zich uitbreidde en het leek alsof ik zweefde boven mijn lichaam. Direct na de behandeling was er een innerlijke stilte in mij, mijn zicht was scherper en de tijd leek meer vertraagd te zijn. Deze effecten bleven nog dagen na de behandeling aanhouden. Erg fijn!!

H.M., Amsterdam


Allereerst vond ik het bijzonder hoe je de tijd nam, vooral om precies de juiste klankschalen te vinden. Ik merkte direct dat ik ook in mijn eigen lichaam kon ervaren welke klankschalen goed waren voor me, een erg bijzondere ervaring was dat.

Op het moment dat ik op de massagetafel ging liggen, wist ik dat er geen tegenstand was. Ik had het gevoel direct helemaal open te gaan en volledig te 'ontvangen'. In mijn lichaam voelde ik het meeste veranderen bij mijn hoofd (kruin) en mijn buikstreek. Bij mijn hoofd sloeg je een hele heldere, lichte klankschaal aan, en ik werd direct vervult met warmte. En dat terwijl ik het normaal altijd erg snel koud heb. Zelfs de toppen van mijn vingers werden heel aangenaam warm. Vanuit mijn kruin stroomde er warmte en energie de rest van mijn lichaam in. Ik heb het gevoel gehad alsof ik in een parallelle wereld zat. En dat heb ik nog nooit eerder zo ervaren. Er begon van alles te stromen en open te gaan.

Avonds was ik enorm trillerig, alsof de schalen nog steeds binnenin me resoneerden. En dat gevoel hield ik de dagen daarna ook, het was aangenaam op de achtergrond aanwezig, als een soort lichte staat van zijn.

D.S., Amsterdam